-پاسخ آیت الله سیستانی درباره لباس مشکی در محرم وصفر
-پاسخ آیت الله خامنه ای درباره افطار کردن با تربت امام حسین علیه السلام
-دست زدن همراه با شادي و خواندن و ذكر صلوات بر پيامبر اكرم و آل او(ص) درجشن هايي كه به مناسبت ايام ولادت ائمه(ص) و اعياد وحدت و مبعث برگزار مي شود چه حكمي دارد؟ اگر اين جشن ها در مكانهاي عبادت مانند مسجد و نمازخانه هاي ادارات و يا حسينيه ها برگزارشوند، حكم آنها چيست؟
-پاسخ آیت الله شبیری زنجانی درباره جشن عروسی در ماه محرم وصفر
-پاسخ آیت الله مکارم شیرازی درباره اصلاح و آرایش در ماه های محرم و صفر
-پاسخ آیت الله روحانی درباره جنگ عایشه با امیرالمؤمنین (علیه السلام) از همه گناهان بدتر بود
-پاسخ آیت الله جوادی آملی درباره نماز روز عید غدیر
-پاسخ آیت الله جوادی آملی درباره نماز عید غدیر
-پاسخ آیت الله حکیم در باره افضل بودن حضرت علی علیه السلام از بقیه ائمه وپیامبران
-پاسخ آیت الله وحید خراسانی درباره سیگار کشیدن در ماه رمضان

مطالب این بخش جمع آوری شده از مراکز و مؤسسات مختلف پاسخگویی می باشد و بعضا ممکن است با دیدگاه و نظرات این مؤسسه (تحقیقاتی حضرت ولی عصر (عج)) یکسان نباشد.
و طبیعتا مسئولیت پاسخ هایی ارائه شده با مراکز پاسخ دهنده می باشد.

  کد مطلب:10630 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:5

با وجود اختلاف نظر در فتواهاي مراجع تقليد اگر فتواي مجتهد و مرجع تقليد انسان اشتباه باشد,تكليف مقلّد چيست و نزد حق تعالي كدام يك گناهكارند; مرجع يا مقلّد؟

هر مجتهدي كه صاحب نظريه و فتوا است , با استناد به قرآن و احاديث و عقل و اجماع , فتوا مي دهد ودر رسالهء عمليهء خود مي نويسد: او تمام جِدّ و كوشش خود را در بدست آوردن حكم خدا كرده ; يعني حجّت نزد اوتمام است . مانند پزشكي كه با آزمايش ها و معاينه ها دارويي رابراي بيمار تجويز كرده حال اگر بر خلاف واقع درآمدو نتيجه نداد, پزشك نزد عقلا معذور است و كسي متعرض او نمي شود, زيرا پزشك بر اساس معاينات و آزمايش وعكس , دارو تجويز كرده است . مجتهد نيز چنين است . اگر احياناً معلوم شد كه فتوايش درست نبوده , نه مجتهدگناهكار است و نه مقلدان او. آيا هر چه مجتهد, اجتهاد مي كند, نظر او درست و صحيح است و هيچگاه به خطانمي رود يا ممكن است اشتباه كند؟

گروهي از اهل سنت بر اين مبنا هستند كه مجتهد خطا نمي كند. اين گروه را مي نامند; يعني مي گويند:مجتهد و صاحب نظر در مسائل ديني و شرعي , به هر نتيجه اي رسيد, نظر او عين حيقيت و صواب است .

در مقابل اين گروه , عده اي مي گويند: ممكن است مجتهد خطا و اشتباه كند. به اين گونه مي گويند.عالمان شيعه بر اين عقيده اند. آنان مي گويند: مجتهد ممكن است اشتباه كند, ولي اگر بر اساس قواعد و اصول عمل كرده باشد, گناهكار نيست و معذور است .

شهيد مطهري مي فرمايد: متكلمين شيعه مي گويند: ما مخطئه هستيم . آنان معتقد بودند كه متن واقعي اسلام (حكم واقعي اللّه ) يك چيز بيشتر نيست . ما كه استنباط مي كنيم , ممكن است استنباط ما صحيح و مطابق با واقع باشد وممكن است خطا و اشتباه باشد. اجتهاد مجتهد ممكن است صحيح باشد, ممكن است غلط باشد. مي گفتند پيغمبر هم فرموده است : .(1)

باز در اين جا بحث ديگري است به نام ; يعني باتغيير فتواي مجتهد يا با عوض كردن مرجع تقليد يا بافوت مرجع تقليد و تقليد از مرجعي كه فتواي او بر خلاف فتواي مرجع قبلي است , آيا اعمال سابق او مجزي وصحيح است يا بايد آن ها را دوباره انجام دهد؟ نظريات فقها در بحث اين است كه اعمال سابق كه مقلد انجام داده , صحيح است و نيازي به اعادهء آن ها نيست , مگر مواردي كه دليل بر اعادهء آن ها باشد.(2)

(پـاورقي 1.شهيد مطهري , اسلام و مقتضيات زمان , ج 2 ص 72

(پـاورقي 2.التنقيح , ج 1 ص 52 با تلخيص , تقريرات درس خارج آيت اللّه خويي (ره ).

مطالب این بخش جمع آوری شده از مراکز و مؤسسات مختلف پاسخگویی می باشد و بعضا ممکن است با دیدگاه و نظرات این مؤسسه (تحقیقاتی حضرت ولی عصر (عج)) یکسان نباشد.
و طبیعتا مسئولیت پاسخ هایی ارائه شده با مراکز پاسخ دهنده می باشد.